20 jūlijs, 2013

Lietuvieši iekaro Latvijas piekrasti

Lietuviešu atpūtas bāze. Taču ne Lietuvā,
bet tepat, starp Papes
ezeru un jūru, Rucavas novadā
Ekspedīcija


Gandrīz visas sastaptās automašīnas - ar LT numura zīmēm. Radio stacijas - lietuviešu valodā. Uzraksti pie privātīpašumiem - lietuviešu valodā. 
Varētu domāt, ka netīšām esam iemaldījušies brālīgajā kaimiņvalstī un tagad braucam pa lauku ceļiem kaut kur Sventojas - Palangas apvidū. Taču nē, - zobu un auto ritošās daļas briesmīgā klabēšana liecina, ka kratāmies pa mūsu tradicionāli grambainajiem lauku ceļiem. Vēl aizvien esam savā dzimtajā zemē....

Latvijas laukiem raksturīga ainava.
Vietējie pamet savus īpašumus. Šis vēl ir salīdzinoši labā stāvoklī,
bet daudzviet Papes pusē redzami arī īsti grausti
Kurzemes piekrastē, Rucavas novadā, starp Papes ezeru un jūru redzam pazīmes, kas liecina par laikmetu un subkultūras maiņu. Daudz pamestu, aizmirstu, arī pussagruvušu ēku. Bet turpat slejas jaunas, veidojas atpūtas bāzes, tiek slieti žogi un vīd uzraksti par privātīpašumu, kurā iebraukt aizliegts. Būtībā tas nebūtu nekas slikts, taču ir pazīmes, kas liecina, - savas dzimtās vietas pamet pamatiedzīvotāji, bet viņus nomaina ieceļotāji no Lietuvas. 

Daba tukšumu nemīl. Kamēr latvieši dodas prom, viņu vietā
ierodas lietuvieši un pērk īpašumus, būvē mājas un atpūtas bāzes.
Lieki teikt, ka šīs atpūtas bāzes stāvvietā esošajiem auto
visiem ir Lietuvas numura zīmes.
Kā novērojām nelielā ceļa posmā Papes ezera rietumu krastā, lietuvieši īpašumus gan  pērk, gan pārdod. Par to liecina uzraksti par zemes pārdošanu lietuviešu valodā.

Vērojot lietuvisko ainavu, nevilšus gribas vispārināt redzēto un atcerēties rūgto patiesību, ka "daba tukšumu nemīl". Kamēr mūsējie dodas uz lielajām pilsētām vai citām valstīm, mūsu piekrastes izpērk lietuvieši, lauksaimniecības zemes - vācieši un dāņi, rūpniecības uzņēmumus - krievi... Kas tālāk? 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru