Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Novērtēšanas un reģistrācijas centrs 2011.gada 19.jūlijā saņēma biedrības «Zaļais novads» iesniegumu ar lūgumu reģistrēt sklandrausi kā garantētu tradicionālu īpatnību, tāpēc tika sāka sklandrauša reģistrācijas procedūra, lai tas iegūtu EK garantētās tradicionālās īpatnības sertifikātu...
Sklandrausim, kas ir tradicionāls Kurzemes novada ēdiens, tiks piešķirts EK garantētās tradicionālās īpatnības sertifikāts, un to kā īpašu ģeogrāfiskās izcelsmes produktu turpmāk aizsargās Eiropas Savienības līmenī, informējusi EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas vadītāja Džeina Tamuļeviča.
Šis ir pirmais Latvijas lauksaimniecības produkts, kas reģistrēts shēmā "Produkts ar garantētām tradicionālām īpatnībām" (GTĪ).
Nosaukumu "sklandrausis" pievienos sarakstam, kurā ir jau vairāk nekā 1100 produktu, ko aizsargā tiesību akti par ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu aizsardzību, aizsargātiem cilmes vietas nosaukumiem un garantētām tradicionālām īpatnībām.
GTĪ ir īpaša preču zīme, kuru pēc sīkas un skrupulozas izvērtēšanas vispirms nacionālā mērogā (Latvijā veic Pārtikas un veterinārais dienests), pēc tas ES mērogā, ar īpašu regulu piešķir Eiropas Komisija. Uz šo ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda – šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.
No produktiem ar GTĪ preču zīmi Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Nesen GTĪ preču zīmi Eiropas Komisija piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam skilandim – cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai.
GTĪ ir īpaša preču zīme, kuru pēc sīkas un skrupulozas izvērtēšanas vispirms nacionālā mērogā (Latvijā veic Pārtikas un veterinārais dienests), pēc tas ES mērogā, ar īpašu regulu piešķir Eiropas Komisija. Uz šo ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda – šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.
No produktiem ar GTĪ preču zīmi Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Nesen GTĪ preču zīmi Eiropas Komisija piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam skilandim – cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai.
Alanda Pūliņa, viena no aktīvākajām Dundagas novada dāmām, viņa arī darbojas biedrībā "Zaļais novads" |
Otrs iemesls – Zemkopības ministrijas aktivitāte, meklējot uzņēmīgos, kas uzdrošinātos iziet garo un sarežģīto preču zīmes iegūšanas procesu, kas vainagotos ar konkrēta produkta iekļaušanu īpašo un aizsargāto ES produktu sarakstā.
Dženetas Marinskas vadībā dzimst slavenais sklandrausis |
Sklandrausis un tā gatavošanas process ir viens no Kolkas tūrisma uzņēmējas Dženetas Marinskas piedāvājumiem.
Sklandrausis, ko parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu, ir apaļš plācenis, gatavots no stingras rudzu miltu mīklas un pildīts kārtās ar vārītu kartupeļu un burkānu pildījumu.
Papildus informācija: šeit var apskatīt un lejuplādēt ".pdf" formātā biedrības Zaļais novads pieteikumu. Var izrādīties noderīgs dokuments tiem, kam padomā līdzīgas aktivitātes. Angļu valodas pratēji turpat atradīs arī sklandrauša recepti.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru