08 maijs, 2014

Laipni lūdzam Kremļa politinformācijas klubiņā

Guntis Zariņš.

   Publiskajā telpā atkal un atkal parādās diskusijas par Krievijas TV kanālu retranslācijas aizliegumu vai ierobežošanu. Valsts spērusi tikai vienu soli šajā virzienā, aizliedzot kanālu Rossija RTR, taču arī ar to pietika, lai izraisītu pamatīgu ažiotāžu. Turklāt, kā norādījis mediju eksperts Sergejs Kruks, aizliegums tikai palielinājis Krievijas kanālu popularitāti Latvijā (vairāk lasīt šeit)

   Tātad, viena kanāla retranslācija pēc ilgas vilcināšanās ir pārtraukta, bet pārējie turpina netraucēti darboties, un pat uzlabojuši savus reitingus.

   Nedaudz pavērojot ziņu pārraides šobrīd populārākajā krievu kanālā PBK, secināju, ka Kremļa politinformācija vēl aizvien netraucēti nokļūst līdz mūsu skatītājiem. Ja kāds netic, lai paskatās kaut vai ziņas par notikumiem Ukrainā, un viss kļūs skaidrs.

   Latvijā ir apmēram 60 kabeļtelevīzijas operatoru, un vairums no tiem retranslē Krievijas televīzijas kanālus, tomēr šoreiz gribu runāt tieši par mūsu Lattelecom, kas ir Baltijā lielākais televīzijas pakalpojumu sniedzējs - šobrīd jau katra trešā Latvijas mājsaimniecība (tātad ne mazāk kā 33%) lieto kādu no Lattelecom nodrošinātajiem TV pakalpojumiem, - vismaz tā apgalvo pats Lattelecom savā vietnē portālā draugiem.lv. Turklāt Lattelecom ir uzņēmums, kurā Latvijas valstij pieder 51% akciju, proti, kontrolpakete.


   No visa iepriekš minētā izriet vienkārši satriecošs secinājums: Valsts kontrolēts uzņēmums bez vismazākajiem sirdsapziņas pārmetumiem pārraida 1/3 valsts iedzīvotāju informāciju, kas ir pretrunā ar pašas valsts iekšpolitiku un ārpolitiku. 

   Ko par to saka pats Lattelecom? 
   Sociālajā vietnē Twitter atļāvāmies ironizēt par krievisko kanālu raidīšanu, ierosinot pārdēvēt Lattelecom par Rustelecom. Atbilde bija šāda: " @TevzemesBalss piedāvājam vairākus alternatīvus info kanālus: CNN, BBC, Euronews, TVRain, RTVi, Espresso, Inter+. " (Ar zemtekstu, - "nesaprotam, ko Jūs no mums gribat!";)
(īso dialogu starp mums var lasīt šeit)

   Vārdu sakot, Lattelecom uzskata, ka viss ir pilnīgi OK.

   Taču fakts ir tāds: lai klients vispār varētu lietot Lattelecom TV, viņam ir jāizvēlas vismaz minimālā programmu pakete, - Interaktīvajā TV tā ir Pamata paka par 9,32 EUR mēnesī. Virszemes TV vislētākais variants ir Ekonomiskā paka par 6,20 EUR mēnesī. Abās pakās ir konkrēti TV kanāli, kurus izvēlējies pats Lattelecom. Un abās pakās mēs redzam Maskavas politinformatorus PBK un NTV Mir. Starp citu, lietuvieši, Kremļa propagandas dēļ NTV Mir raidīšanu pārtraukuši vispār (lasīt ziņu šeit), bet mūsu valsts kontrolēts uzņēmums nevien turpina translāciju, bet bezmaz vai ar varu spiež maksāt 1/3 LV iedzīvotāju par to. Jauki, vai ne? 

   Ja nu kāds iebildīs ar standarta frāzi "ar varu jau nevienu nespiež skatīties", tad vēlreiz jāuzsver: skatīties jau nespiež, bet spiež maksāt, jo nemaksājot par Pamata vai Ekonomisko paku, - tātad, arī par šiem propagandas kanāliem, -  nebūs nekādas TV vispār! Iznāk, ka galvenais noteikums, lai varētu lietot Lattelecom televīziju, ir piespiedu - brīvprātīgi maksājumi par Kremļa programmām. Tādi "gājieni" būtu pašsaprotami Krievijā, Baltkrievijā vai Ziemeļkorejā, bet pie mums..., piedodiet.

   Tad nu, biedri, laipni lūgti Latvijas valsts atbalstītā Kremļa politinformācijas klubiņā, par kura apmeklējumu turklāt vēl jāmaksā  nauda. Kas tas vispār ir? Mīkstmiesība? "Raustīšanās" no tā, ko teiks Maskavas "biedri"? Biznesa intereses? "Pareizie cilvēki" kontroles institūcijās? "Otkati"?

   Labi, - daži piekritīs visam šeit teiktajam, tomēr ar piebildi: "Nu, un ko tad darīsim? Slēgsim ciet šos kanālus? Tā taču būs cenzūra! Bet cenzūra ir pretrunā ar demokrātiju!"

   Mīļie biedri! Saprotam, cik dārgi jums ir šie demokrātiskie principi. Bet vai spiest maksāt naudu, lai atbalstītu nedemokrātiska režīma propagandu, ir demokrātiski?
   
   Varbūt Lattelecom un Nacionālā Radio un Televīzijas padome, - ja reiz tik ļoti bail no radikālas rīcības, - varētu vismaz padomāt par to, lai šie Kremļa politinformācijas kanāli tiktu pārcelti uz speciālu tematisku paku (sacīsim, Krievijas TV vai Kremļa TV ), par kuras lietošanu jāmaksā atsevišķi! Pornogrāfijai taču ir sava maksas paka, - kāpēc nevarētu tādu piešķirt arī Kremļa faniem? Un ar demokrātiju arī tad viss būs kārtībā! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru